English Version Versão Portuguesa Version Française Versione Italiana Türkçe Sürüm Wersja Polski Variantă Română Ελληνική έκδοση Magyar Nyelv Český Jazyk Versión Española
Sponsorii:

O intrebare ecologica.
Valoarea adaugata a plutei

Pluta, plasticul, aluminiul au impacte ecologice diferite. In primul caz provine de la un copac, din petol, iar in cel din urma dintr-o mina. O padure de stejar de pluta poate avea un impact ecologic negativ, dar mult mai redus in comparatie cu o sonda de petrol si o mina de bauxita.

Trebuie facuta diferenta intre durabilitate si reciclare. Pluta este un produs reciclabil, dar si regenerabil. Dopurile de pluta permit industriei vinului sa ramana naturala. Transformarea bauxitei in aluminiu se realizeaza prin consum mare de energie. Din acest motiv sursele de producere a aluminiului se gasesc in tari unde costul energiei este scazut, Queen Land, Canada, Australia, Jamaica si Emiratele Arabe. Dopurile de plastic sunt facute din petrol, un aspect foarte problematic.

Un studiu al PriceWaterhouseCoopers indica marele avantaj ecologic al dopurilor de pluta. Luand in considerare intregul proces de la productie, transport, sigilare si aruncare, d.p.d.v. al emisiilor de CO2 - direct implicate in fenomenul schimbarilor climatice – sunt de 20 de ori mai mari la producerea dopurilor de plastic si de 40 de ori la cele de aluminiu.

Plantatiile de pluta functioneaza ca absorbante a CO2. Un studiu al Institutului de Agronomie din Lisabona din 2007 indica faptul ca plantatiile de pluta din Portugalia absorb 4,8 milioane tone de CO2 pe an adica 5% din emisiile tarii.

Intrucat plantatiile de pluta portugheze reprezinta 32% din padurile de stejar de pluta din lume, ceea ce inseamna 14 milioane tone de CO2 pe an absorbit de aceste paduri. Din acest motiv, o solutie pentru a le salva este aceea de a mentine exploatarea plutei.

Absortia intr-un an a acestor gaze cu efect de sera coincide cu un numar de 490 000 de masini. Grosimea acumulata a tuturor straturilor de pluta indepartata dupa un stejar de pluta in intreaga sa viata (apox. 200 ani) este de 3 – 4 ori mai mare la un copac care a fost recoltat fata de unul care nu a fost recoltat niciodata. Recoltarea plutei permite absortia unei cantitati mai mari de gaze cu efect de sera.

Este un fenomen interesant. Acum cand cea mai mare parte a magazinelor a incetat distribuirea gratuita a pungilor de plastic, s-a anuntat ca dopurile clasice de pluta vor fi inlocuite... de cele de plastic!