English Version Versão Portuguesa Version Française Versione Italiana Türkçe Sürüm Wersja Polski Variantă Română Ελληνική έκδοση Magyar Nyelv Český Jazyk Versión Española
Támogatók:

A legfontosabb kérdés, a környezet - a parafa hozzáadott értéke

A parafának, műanyagnak és alumíniumnak igen különböző környezeti hatásai vannak. Az első megoldás egy fáról származik, a második olajból, a harmadik pedig egy bányából. A parafatölgy erdőnek talán vannak káros környezeti hatásai, de jóval kevesebb, mint egy olajkútnak vagy egy bauxite bányának.

Különbséget kell tenni a fenntarthatóság és az újrafelhasználás között. A parafa egy újrahasznosítható anyag, de ami még fontosabb, megújuló. A parafa megújuló erőforrás. A parafadugók segítségével a bortermelés ágazata természetes ágazat maradhat.

A bauxit átalakítása alumíniummá nagyon sok energiába kerül. Ezáltal az aluminium termelő erőforrások egyre inkább azokba az országokba települnek, ahol olcsó az energia, például Nagy-Britannia, Kanada, Ausztrália, Jamaika és az Egyesült Arab Emírségek. A különböző műanyag dugók olajszármazékok, melyeknek környezeti hatásairól sok szó esik mostanában, nem érdemes itt tovább részletezni.

Egy PriceWaterhouseCoopers tanulmány kimutatta a parafa dugók környezeti hasznát. Figyelembe véve az egész folyamatot, a termeléstől kezdve a szállításon, a palackozáson keresztül a termék végfelhasználás utáni életéig a CO2 kibocsátás – ami közvetlen hatással bír a klímaváltozásra - 20-szor nagyobb a műanyag és 24-szer az aluminium dugók esetében.
A parafa ültetvények széntartályként működnek. A Lisszaboni Agrártudományi Intézet egyik 2007-es tanulmánya szerint a parafa földek Portugáliában 4,8 millió tonna CO2-t vesznek be évenként, vagyis az ország kibocsátásának 5%-át.
Mivel a portugál parafa ültetvények a világ parafa ültetvényeinek 32%-át teszik ki, eszerint 14 millió tonna CO2-t bocsátanak ki a parafa erdők összesen évente. Így, hogy megvédjük őket, egyetlen megoldás létezik: fenntartani iránta a gazdasági érdeklődést.

Ennek az üvegházhatást okozó gáznak a kibocsátása évente – ami a parafadugóhoz köthető – nagyjából 490 000 autó kibocsátásának felel meg. A becsült vastagsága ezeknek az eltávolított rétegeknek kb. 3-4-szer nagyobb azokhoz a parafatölgyekhez viszonyítva, melyeket nem hántoltak életükben (kb 200 év). Így a hántolt parafák nagyobb tömegben nyelik el az üvegházhatást okozó gázokat.

De mindig elődordulnak érdekes jelenségek. Most, hogy a boltok nagy része abbahagyta a műanyag zacskók ingyenes elosztását, bejelentették, hogy jó öreg parafa dugóink nagy részét helyettesítik...műanyaggal!