English Version Versão Portuguesa Version Française Versione Italiana Türkçe Sürüm Wersja Polski Variantă Română Ελληνική έκδοση Magyar Nyelv Český Jazyk Versión Española
Sponsorii:

Insotitorul in calatorii al sticlei de vin

Pluta a starnit interesul de mult timp de-a lungul istoriei. Theophrastus scrie ca dopuri de pluta au fost produse in Italia 300 de ani inainte de Cristos. Pliny cel Batran mentioneaza, in Istoria sa Naturala, abilitatea stejarului de pluta de a-si reinoi scoarta dupa ce aceasta a fost indepartata, oferind si exemple de intrebuintare a acesteia, cum sunt balizele, plasele de pescuit, pantofi de femeie si pentru acoperisul caselor. Horatiu, in una din odele sale, face referiri la folosirea plutei cu rasina pentru a inchide amforele cu vin.

In schimb, in Evul Mediu a fost un material neglijat intrebuintat numai la foc, tanin si hrana animalelor.

In 1634 englezul Kenelm Digby a revolutionat industria recipientelor pentru vin, prin inventia sticlei. Acest diplomat este considerat ca fiind inventatorul sticlei moderne de vin cu gat sigilata. Englezul a putut odtine sticla rezistenta datorita cuptoarelor noi si foarte puternice pe baza de carbune.

Decenii mai tarziu o a II- a revolutie are loc: dezvoltarea dopurilor de pluta. Pluta, elastica si impermeabila asigura inchiderea sticlei si permite in acelasi timp respiratia vinului. Gatul rezistent al sticlei permite producatorilor de vin sa introduca dopul de pluta fara a-l afecta. Vinul, sticla si dopul sunt din sec. XVII trei elemente inseparabile. William Shakespeare in piesa sa Cum iti place, scrisa in 1598, face referiri la dop ("Te rog, scoate-ti dopul din gura ca sa pot bea anuntul tau").

Primul tirbuson dateaza din 1720. De atunci si pana acum dopul de pluta si sticla de vin sunt companioni de calatorie indiscutabili.
Dopul, previne oxidarea vinului, permitandu-i sa se invecheasca pana ce-si dezvolta intregul potential. Vinul impiedica uscarea plutei si pierderea elasticitatii acesteia fara de care nu am pute scoate dopul din sticla.

Dopul de pluta confera si alte avantaje industriale indispensabile:

  • > Usor de sigilat sticla;
  • > Abilitatea de sigilare a sticlei rapid. Prin mecanism industrial;
  • > Indepartarea dopului trebuie sa fie simpla si usoara pentru client.

Faptul ca pluta detine toate aceste caracteristici, reprezinta fara indoiala motivul pentru care a fost folosita pentru sigilarea sticlelor de vin pentru atatea secole . In acest mod, dopul reprezinta prin excelenta un produs al sectorului plutei. Acest obiect simplu este din sec. XVIII, forta motoare a intregii industrii.