English Version Versão Portuguesa Version Française Versione Italiana Türkçe Sürüm Wersja Polski Variantă Română Ελληνική έκδοση Magyar Nyelv Český Jazyk Versión Española
Támogatók:

A boros üveg útitársa

A parafa felhívta magára a figyelmet a történelem során. Már Theophrastus is említést tett arról, hogy parafadugót gyártottak Krisztus előtt 300 évvel Olaszországban, illetve Alexandriai Szoszigenész feljegyezte természettörténeti műveiben a parafatölgy azon képességét, hogy hántolás után új kérget képez. Példaként említi a parafa bólyának, halászhálónak, női cipőnek, illetve háztetőként való felhasználását. Egyik ódájában utal arra, hogy a gyantás parafát boros üveg lezárására is használták.
Ezzel ellentétben a középkorban igencsak elhanyagolták, csupán tűzifaként és takarmányként használták.

1634-ben az angol Kenelm Digby forradalmasította a borászati iparágat azzal, hogy felfedezte a boros üveget. Ezt a diplomatát tartják a modern boros üveg – melynek nyakát megerősítik egy zárószerkezettel - feltalálójának. Ez annak köszönhető, hogy új és erős széntüzelésű kemecéket használtak, mellyel az angolok tudtak először ellenálló boros üveget gyártani.

Évtizedekkel később egy újabb forradalmi újítás következik be: a parafadugók kifejlesztése. A parafa rugalmas és vízzáró, biztosítja, hogy az üvegből ne folyjon ki a bor, ugyanakkor engedi azt lélegezni. A megerősített nyak lehetővé teszi a borászoknak, hogy kalapáccsal üssék bele a parafa dugót az üvegbe anélkül, hogy az üveg nyaka összetörne. A bor, az üveg és a dugó három elválaszthatatlan jóbarát a XVII század óta. Már William Shakespeare is utal a parafadugóra 1598-as “Ahogy tetszik” című színpadi játékában ("Kérlek, vedd ki a szádból a dugaszt, had igyam híreidet").

A borbontókról először 1720-ban számoltak be. A bor megóvja a dugót a kiszáradástól és rugalmasságának elvesztésétől, mely igen fontos, hiszen ha a dugó nem lenne rugalmas, nem tudnánk kihúzni az üvegből.

De a dugó más vitathatatlan ipari előnnyel is rendelkezik:

  • > Könnyen belehelyezhető a palackba;
  • > Gyorsan belehelyezhető a palackba - könnyen automatizálható a folyamat;
  • > A dugó eltávolítása a palackból egyszerű a fogyasztó számára.

Figyelembe véve, hogy a parafa mindezen tulajdonságokkal rendelkezik, nem meglepő, hogy évszázadok óta használják az üvegek lezárására. A dugó lényegében a par excellence terméke a parafa szektornak. Ez az igen egyszerű kis tárgy a húzóereje ennek az ágazatnak.