English Version Versão Portuguesa Version Française Versione Italiana Türkçe Sürüm Wersja Polski Variantă Română Ελληνική έκδοση Magyar Nyelv Český Jazyk Versión Española
Sponsorii:

O problemă tehnica, TCA, dar cat?


Viticultorii declara un procent foarte mare de vinuri care sunt sigilate cu dopuri de pluta. Utilizarea plutei este pusa sub semnul intrebarii datorita faptului ca ea reprezinta cauza prezentei in vin a TCA (tricloroanisolului).


TCA este cea mai periculoasa substanta responsabila de mirosuri si arome neplacute care se pot gasi in vin. Exista riscul contaminarii biologice cu TCA emis de lemn.

Oamenii sunt foarte sensibili la acesta substanta, 4 nanograme/litru sunt suficiente pentru a fi detectate; echivalentul unei linguri de supa la 2000 de stadioane olimpice.
Cate sticle sunt afectate de acest fenomen? Sunt producatori care cred ca folosirea dopului de pluta aduce cu sine si un grad de nesiguranta, chiar daca incidenta este una foarte mica.

Conform WWF, un ONG international de mediu, aceste procente sunt intre “0.5% si 0.7%”. De asemenea pluta nu este singura responsabila, TCA poate proveni si din alte surse; butoaie, palete, sau sticle contaminate, imbuteliere sau sigilare proasta, contaminare din mediu exterior, cum este pivnita.
Exista campanii media care raspandesc consecintele contaminarii vinului de la dopul de pluta.

Un procent foarte ridicat este prezentat de Rodolfo Gaona, "Realitatea, pentru cei care bem vin in fiecare zi este ca acest procent este mai mare de 5%". Alain Marty, presedinte al Clubului Vin & Business, declara ca "reprezinta intre 2 si 8% din vinul consumat. Ceea ce este considerabil". Stéphane Queralt merge chiar mai departe: "Poate veti fi surprinsi sa aflati ca 10 pana la 15% din vinuri cu dop de pluta sunt afectate de TCA... Unii cred ca o sticla de vin din 12 sunt afectate de dopul de pluta infectat".

António Amorim, presedinte al Federatiei Europene al dopului de pluta considera ca " un sector cu aceasta cantitate de sticle afectate nu poate supravietui. La Amorim, de ani de zile procentul de sticle afectate este mult sub 1%".

Reactia industriei este aceea de initiere de campanii intensive de cercetare si inovatie. Grupul de cercetare al lui Raul Cabral, care lucreaza pentru grupul Amorim, studiaza trei metode: ozonul, vidul si aburul. Cel din urma a demonstrat la teste o remarcabila eficienta cu o rata de eliminare a TCA de 90%. O alta metoda, avansata d.p.d.v. tehnic, ce isi are originea intr-un brevet INETI , foloseste radiatii gama pentru a transforma moleculele in reziduri, care nu au miros neplacut. O ferma a grupului Oeneo foloseste un prcedeu de extragere a TCA, care se bazeaza pe CO2 supercritic. Aceasta este deja o metoda de extragere a cofeinei din cafea sau a parfumului din plantele aromatice...