English Version Versão Portuguesa Version Française Versione Italiana Türkçe Sürüm Wersja Polski Variantă Română Ελληνική έκδοση Magyar Nyelv Český Jazyk Versión Española
Támogatók:

Technikai kérdés: TCA, de mennyi?

A bortermelők azt állítják, hogy túl sok esetben használnak parafát a borok palackozásánál. A parafa dugó használata kérdéses, mivel sok esetben okoz TCA-t (triklóranizol) a borban, amit ‘dugóbetegségként’ is emlegetnek.

A TCA a legveszélyesebb metabolit, ez felelős a bor kellemetlen szagáért és ízéért. Fennáll a biológiai szennyezés veszélye a dugóból, illetve a fából kibocsátott anyagok által, amely TCA képződéséhez vezethet.

Az emberek nagyon érzékenyek erre az anyagra, már 4 nanogram/liter elegendő az észleléséhez, egy evőkanálnyi pedig a 2000-es olimpiai úszómedencék fertőtlenítéséhez.
De hány üveg bort fertőz meg ténylegesen ez a jelenség? Vannak olyan pincészetek, melyek úgy vélik, hogy a parafa használata együtt jár a bizonytalanság bizonyos fokával még akkor is, ha a tényleges előfordulása százalékosan kifejezve igen alacsony – általában.

A WWF – nemzetközi környzetevédelmi civil szervezet - szerint ez az arány valahol 0,5% és 0,7% között van. Ráadásul – mutat rá a WWF - nem csak a parafa okolható a TCA-ért, az más forrásokból is származhat, például a hordóból, szalmából vagy szennyezett üvegből, helytelen palackozásból vagy a palack helytelen dugaszolásából adódóan; vagy akár a pincészetek saját környezeti szennyezéseikből is.
Vannak azonban olyan nagy visszhangot keltő kampányok a médiában, melyek a parafát tartják felelősnek a a hibás palackokért, melyek bizonytalan százalékban fordulnak elő a borászatokban.

Egy igen magas arányt jelentett be például Rodolfo Gaona, "A valóság, mellyel mindannyian, akik napi szinten isznak bort, szembesülnek az, hogy ez a százalék jóval magasabb 5%-nál". Alain Marty, a "Bor és üzlet" Club elnöke szerint "ez az arány az elfogyasztott borok 2 – 8%-a. Ez igen tetemes". Stéphane Queralt továbbmegy: "Talán meglepő, de a parafa dugós borok 10-15%-a fertőzött a parafától... Sokan úgy gondolják, hogy minden tizenkettedik palack bort megfertőz a parafa".

Antonio Amorim, az Európai Parafa Szövetség elnöke elmondta, hogy "egy ágazat ekkora számú selejtes palackkal nem élhet túl. Valójában a panaszok százalékosan határozottan alacsonyabbak. Amorimnál a fertőzött palackok száma évek óta jóval 1 % alatt van".

Az iparág reakciója egy erős kutatómunka és egy innovációs kampány volt. Raul Cabral - aki az Amorim csoportnak dolgozik – kutatócsapata három módszert tanulmányozott: ózon, vákuum és gőz. Utóbbi igen figyelemreméltó hatákonyságot tanusított 90%-os TCA megszűntetési aránnyal. Egy másik, technológiailag fejlett módszer, egy INETI tanusítványból származik: gamma sugarakat használ a molekula semleges ízű maradvánnyá való átalakításához. Az Oeneo csoport egyik üzeme a TCA kivonás folyamatát használja fel, amely a CO2-n alapszik. Ezt a technikát már használták a koffein kávémagból, illetve az illatanyagok aromatikus növényekből való kivonására...