English Version Versão Portuguesa Version Française Versione Italiana Türkçe Sürüm Wersja Polski Variantă Română Ελληνική έκδοση Magyar Nyelv Český Jazyk Versión Española
Sponsorii:

"Razboiul Dopului" si miturile sale

Produs intangibil si invizibil, al carui aspect este distinct fata de ceea ce un consumator l-ar asocia cu unul forestier, dopul de pluta s-a confruntat, in special in anii 1990, cu incercari de substituire cu materiale sintetice si capace cu filet. Piata globala cauta alternative ieftine pentru productia in masa.

Pluta nu are alternative in lumea vegetala, dar de la un timp viticultorii au folosit diverse metode pentru sigilarea sticlei. Urmand exemplul altor produse naturale (matasea, bumbacul, lemnul, cauciucul), pluta se confrunta cu problema substituirii. Fiind un produs natural, pluta este heterogena, ceea ce genereaza o inevitabila variabilitate in calitatea sa.

Oenologul selecteaza dopurile conform avantajelor si inconvenientelor pe care le prezinta fiecare. Cerintele sunt clare: abilitate perfecta de etansare a gazelor, absenta gustului si estetica placuta.

Este un razboi in care se ascund interese. Blasfemie sau pragmatism, aceste initiative pot distruge echilibrul si viitorul unui intreg ecosistem.