English Version Versão Portuguesa Version Française Versione Italiana Türkçe Sürüm Wersja Polski Variantă Română Ελληνική έκδοση Magyar Nyelv Český Jazyk Versión Española
Sponsorii:

O problemă de Piata

Dopurile de plastic si capacele cu filet nu au pierdut din imagine si asta datorita pretului. Mai mult, ele nu mai sunt considerate tabuuri printre producatorii mari de vin, ca in tari cum este Elvetia. In tarile nou producatoare de vin, in special in Australia, California si Noua Zeelanda, producatorii au adoptat deja aceste alternative.

Pentru un producator de vin elvetian costul diferitelor sisteme vorbeste de la dine:

  • Dopul de pluta: intre 0.55 si 0.80 CHF;
  • Plastic: aprox. 0.30 CHF;
  • Capac cu filet: mai putin de 0.20 CHF (la care se mai adauga si achizitionarea masinei de asamblat).


Pentru piata, problema calitatii este importanta. Se sutine adesea ca pluta, ca material de producere a dopurilor este rara. "Cunoscatorii sunt foarte constienti: crestera producatorilor de vin in intrega lume a condus la devastarea plantatiilor de stejar de pluta". Acest sector a replicat:"Aceasta declaratie este un nonsens. Reimpadurirea anuala este de 4%. Inainte am avut o plantare extensiva, cu o densitate scazuta; pe un hectar erau 50 de copaci. Acum plantam 120 de stejari de pluta pe aceeasi suprafata. Asta inseamna ca nu exista nici un pericol".

Numeroase alte persoane dezmint aceste afirmatii numai 60% din productia globala de pluta este transformata in dopuri, ceea ce este foarte suficient. Restul productiei este folosita in alte scopuri: izolare industriala de toate tipurile, in construcrii, chiar si in industria aerospatiala, care cauta pluta cea mai de calitate pentru acoperirea peretilor, pentru crearea de diferite garnuturi, in industria de pantofi ca izolator si pentru primul rand de talpa. Stocurile pentru industria dopurilor sunt foarte importante. Nu trebuie sa uitam ca la ultima campanie de recoltare a plutei, in sudul Portugaliei si Spaniei, pentru prima data nu au fost destui cumparatori.
Industria sintetica, puternica si focalizata, descopera si inventeaza propietati noi pentru produsele ei, folosind promovarea pentru manipularea preferintelor clientilor.

Suporterii noii metode de sigilare, adopta comunicarea didactica pentru capacele cu filet si pe cea umoristica pentru dopurile de plastic, astfel putand seduce clientii viitorului. Materialul sintetic ofera o solutie ieftina pentru "dopul perfect". “Astazi, 90% din vinuri sunt consumate in urmatoarele 6 luni" declara François-Xavier Denis . Dupa spusele sale, in lume o stical din patru are astazi dop din material sintetic. In Statele Unite proportia este mai mare una din doua sticle.

Un studiu de piata al grupului Skalli & Rein explica ca dopurile sintetice au o rata anuala de crestere de 20% de la aparitia lor din ani 1990. Pana la sfarsiul lui 2009 doua miliarde de sticle vor avea capac cu filet comparativ cu numai 600 de milioane in 2004. Piata franceza, inca ezitanta, reprezinta tinta strategica a industriei materialelor sintetice. "Ca urmare a combinarii eforturilor producatorilor de dopuri din material sintetic si a celor cu fulet, in urmatorii 5 ani dopurile sintetice vor detine mai putin de 50% din piata" previzioneza François-Xavier Denis.

Pietele australiene si neo-zeelandeze oscileza sub impulsul producatorilor Foster si Pernod Ricard. Capacul cu filet reprezinta 60 si respectiv 90% din piata.
Vinurile de calitate superioara nu isi vor pierde din valoare prin folosirea de dopuri de plastic. Problema sta complet diferit la vinurile de calitate "medie": vinuri care pot sta o perioada scurta de timp in sticla. Aici sta viitorul plutei, datorita cotei mari reprezentata de aceste vinuri in contrast cu procentul mic al vinurilor de calitate superioara.