English Version Versão Portuguesa Version Française Versione Italiana Türkçe Sürüm Wersja Polski Variantă Română Ελληνική έκδοση Magyar Nyelv Český Jazyk Versión Española
Támogatók:

A Piac Kérdése

A műanyag dugóknak és kupakoknak még mindig nem sikerült elveszíteniük a róluk kialakított képet. Nagyon valószínű, hogy az ár a döntő érv. Ráadásul ezek a dugók nem tabuk többé, még a nagyszerű évjáratoknak sem, még olyan országokban sem, mint Svájc. Az új bortermelő országok, főleg Ausztrália, California és Új-Zéland és számos más bortermelő pincészet használja ezeket az új alternatívákat.

Ha megvizsgáljuk egy svájci bortermelő esetét, az árak önmagukért beszélnek:

  • Parafa: 0,55 és 0,80 CHF között
  • Műanyag: kb. 30 CHF
  • Kupak: kevesebb, mint 20 CHF (amihez az összeszerelő gép árát hozzá kell adni)

A piacnak a mennyiség is fontos kérdés. Gyakran megjegyzik, hogy a parafa szándékosan ritka, hogy fedezze a nyersanyag szükségletet, ami a dugó előállításhoz szükséges. "A műértők igen elővigyázatosak: a föld növekvő bortermelése okozta a parafatölgy erdők pusztulását". Az ágazat válasza: "Ez a kijelentés nonszensz. Az éves erdősítés szintje kb 4%. Előtte kiterjedt erdők voltak sokkal kevesebb fával, egy hektárra kb. 50 fa jutott. Most 120 parafatölgy él ugyanekkora területen. Vagyis nincs veszély".

Más számok szintén meghazudtolják ezeket az állításokat: a föld parafa termelésének csupán 60%-át használják parafa dugó előállításhoz, ami bőven elég. A maradék felhasználása sokrétű: ipari szigetelésekhez, építőiparban, űrtechnológiához (a legjobb minőségű parafával), dekorációs célokra tapétáknál, különböző illesztésekhez, valamint a cipőiparban szigetelőanyagként, illetve talpbetétekhez. Következésképpen a raktározás továbbra is fontos a dugóelőállításnál. Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy a betakarítási szezonban, különösen Dél-Portugáliában és Spanyolországban nem mindig találnak elég vevőt közvetlen a betakarítás után.
A szintetikus ágazat erős és újabb és újabb tulajdonságokat fejleszt termékeinek, valamint gyakran kezd propaganda kampányokba, hogy manipulálja a fogyasztói preferenciákat.

Az új zárási technikák támogatói, akik a kupakról oktatnak, és humorosan beszélnek a műanyag dugókról, talán elcsábíthatják a jövő fogyasztóját.A műanyag egy alacsony költségű megoldást kínál, "jó minőségben", alkalmazkodva a raktározási technikákhoz. "Manapság a borok 90%-át hat hónapon belül megisszák!" – állítja Francois-Xavier Denis. Szerinte mostanában négy üveg borból egyet műanyag dugóval palackoznak. Az USA-ban ez az arány jóval magasabb, két üvegből egyhez használnak parafát.

A Skalli & Rain tanácsadócég egyik esettanulmánya szerint a műanyag dugók elterjedése 90’-es évekbeli feltűnésük óta 20%-kal emelkedett. 2009 év végéig 2 milliárd üveget palackoznak kupakkal, míg 2004-ben ugyanez az adat csupán 600 milliárd volt. A francia piac - egyelőre hezitál - része a műanyag dugók stratégiai célcsoportjának. "A műanyag dugó és a kupak összefogásának köszönhetően a parafa részesedésének világszinten mérve 50% alá fog esni a következő 5 éven belül".

Az ausztrál és az új zélandi piac olyan termelők nyomása alatt van, mint a Foster’s vagy a Pernod Ricard, így követniük kell az elosztás javaslatait. A kupak a piac 60, illetve 90%-át teszi ki.
A minőségi borok várhatóan nem fogják magukat lealacsonyítani a műanyag dugók szintjére. De nem így van ez a közepes minőségű borok esetében: borok, melyek kevés időt töltenek a palackban. És éppen ez az, ami a parafára nézve veszélyt jelent: ezeknek a boroknak a magas aránya a piacon szemben a minőségi borok kis arányával.