English Version Versão Portuguesa Version Française Versione Italiana Türkçe Sürüm Wersja Polski Variantă Română Ελληνική έκδοση Magyar Nyelv Český Jazyk Versión Española
Χορηγοί:

Ένα ζήτημα περί αγοράς

Τα πλαστικά βουλώματα και τα βιδωτά καπάκια δεν έχουν χάσει ακόμα την εικόνα που τους έχει προσδοθεί. Είναι αρκετά πιθανόν ότι η τιμή είναι το βασικό επιχείρημα για την τελική απόφαση αγοράς. Επιπρόσθετα, αυτά τα βουλώματα δεν αποτελούν πλέον ταμπού, ακόμα και για τα πιο σπουδαία εκλεκτής ποιότητας κρασιά, σε χώρες όπως η Ελβετία. Στις παραγωγές χώρες των νέων, ανώριμων κρασιών, ειδικά στην Αυστραλία, την Καλιφόρνια και τη Νέα Ζηλανδία, πολλές κάβες που παράγουν κρασιά έχουν ήδη υιοθετήσει τις παραπάνω εναλλακτικές.

Για ένα Ελβετό οινοπαραγωγό το κόστος των διαφορετικών συστημάτων μιλάει από μόνο του:

  • Φελλός: μεταξύ 0.55 και 0.80 CHF;
  • Πλαστικό Βούλωμα: περίπου 0.30 CHF;
  • Βιδωτά Καπάκια: λιγότερο από 0.20 CHF (στο οποίο η αγορά της μηχανής συναρμολόγησης θα πρέπει να προστεθεί).


Για την αγορά, το ζήτημα της ποσότητας είναι επίσης σχετικά σημαντικό. Συχνά υποστηρίζεται πως ο φελλός είναι επίτηδες σπάνιος για την κάλυψη αναγκών υλικού στην παραγωγή βουλωμάτων. "Οι εμπειρογνώμονες γνωρίζουν πολύ καλά πως η αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής κρασιού έχει προκαλέσει την καταστροφή των φυτειών φελλώδους δρυός". Ο τομέας αποκρίνεται: "Αυτή η δήλωση είναι ανοησία. Η ετήσια αναδάσωση είναι περίπου 4%. Πριν είχαμε μια αρκετά εκτεταμένη φυτεία με μικρή πυκνότητα, δηλαδή για ένα εκτάριο υπήρχαν μόνο 50 δέντρα. Τώρα φυτεύουμε 120 δέντρα φελλώδους δρυός στην ίδια έκταση. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει κίνδυνος".

Κι άλλοι αριθμοί αντιπαρατίθενται σ’ αυτούς τους ισχυρισμούς: μόνο το 60% της παγκόσμιας παραγωγής φελλού χρησιμοποιείται στην παραγωγή φελλωδών βουλωμάτων, η οποία είναι επαρκής. Το υπόλοιπο της παραγωγής χρησιμοποιείται για άλλους λόγους, ως βιομηχανικό μονωτικό όλων των ειδών, σε κατασκευές, ακόμα και στη βιομηχανία αεροδιαστημικής η οποία αναζητά την καλύτερη ποιότητα φελλού, για διακοσμητικούς λόγους ως καλυπτικό τοίχων, για τη δημιουργία διαφόρων αρμών, καθώς και στη βιομηχανία υποδημάτων ως μονωτικό και για συγκεκριμένες εσωτερικές σόλες. Τα αποθέματα για τη βιομηχανία βουλωμάτων είναι συνεπώς ακόμη πολύ σημαντικά. Δε θα πρέπει να ξεχαστεί ότι στην τελευταία συγκομιδή, ειδικά στη Νότια Πορτογαλία και στην Ισπανία, για πρώτη φορά, δε βρέθηκαν αρκετοί αγοραστές για τον συγκομιζόμενο φελλό.
Δυνατή και συγκεντρωμένη στο στόχο, η βιομηχανία συνθετικών, η οποία ανακαλύπτει και εφευρίσκει ιδιότητες για τα προϊόντα της, συχνά χρησιμοποιεί έξυπνα την προπαγάνδα κι έτσι καταφέρνει να χειραγωγεί τις προτιμήσεις καταναλωτών.

Οι υποστηρικτές των νέων μεθόδων σφράγισης, οι οποίοι υιοθετούν επικοινωνία εκπαιδευτικού χαρακτήρα για τα βιδωτά καπάκια και χιουμοριστική επικοινωνία για τα πλαστικά βουλώματα, ίσως δελεάσουν τον καταναλωτή του μέλλοντος. Τα συνθετικά προσφέρουν μια χαμηλού κόστους λύση για το "κατάλληλο βούλωμα", προσαρμοσμένο στη διάρκεια του απαιτούμενου χρόνου αποθήκευσης. "Σήμερα, το 90% των κρασιών πίνονται μέσα σε έξι μήνες!", δηλώνει ο François-Xavier Denis. Σύμφωνα μ’ αυτόν, περίπου ένα στα τέσσερα μπουκάλια σήμερα στον κόσμο βουλώνεται με συνθετικό υλικό. Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αυτό το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο με ένα στα δύο μπουκάλια.

Μια έρευνα αγοράς, από τη συμβουλευτική ομάδα Skalli & Rei, εξηγεί ότι τα συνθετικά βουλώματα έχουν ένα ετήσιο ρυθμό αύξησης 20% από τη στιγμή της εμφάνισης τους τη δεκαετία του 90. Μέχρι το τέλος του 2009 σχεδόν δύο εκατομμύρια μπουκάλια θα έχουν βιδωτό καπάκι σε σύγκριση με τα μόνο 600 χιλιάδες το 2004. Η αγορά της Γαλλίας, διστακτική ακόμα, είναι μέρος του στρατηγικού στόχου των πλαστικών βουλωμάτων: "Κάτω από συνδυασμένες προσπάθειες του συνθετικών φελλών και των βιδωτών καπακιών, το μερίδιο του φελλού σε παγκόσμιο επίπεδο θα πρέπει να πέσει κάτω από το 50% μέσα στα επόμενα 5 χρόνια" εκτιμά ο François-Xavier Denis.

Οι αγορές της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας αμφιταλαντεύονται υπό την πίεση παραγωγών, όπως οι Foster’s και Pernod Ricard, να ακολουθήσουν τις υποδείξεις διανομής. Το βιδωτό καπάκι αντιπροσωπεύει το 60 και 90% των παραπάνω αγορών αντιστοίχως.

Υψηλής ποιότητας κρασιά πιθανόν δε θα εξευτελιστούν μέσω της χρησιμοποίησης πλαστικών βουλωμάτων. Αλλά στην περίπτωση μέσης ποιότητας κρασιών, δηλαδή κρασιών που παραμένουν μικρή περίοδο μέσα στα μπουκάλια, δε τίθεται ζήτημα εξευτελισμού. Και είναι αυτό το σημείο που κάνει το μέλλον του φελλού να δείχνει προβληματικό, λόγω της τεράστιας αναλογίας που αντιπροσωπεύουν τα μέσης ποιότητας κρασιά σε αντίθεση με το μικρό ποσοστό των μεγάλης ποιότητας κρασιών.