English Version Versão Portuguesa Version Française Versione Italiana Türkçe Sürüm Wersja Polski Variantă Română Ελληνική έκδοση Magyar Nyelv Český Jazyk Versión Española
Sponsorii:

O Problemă de Imagine

Imaginea vinului de calitate este legata de dopul de pluta. Acesta confera siguranta clientului, care si-a vazut tatal si bunicul folosindu-l. In acest context cumparatorul il percepe ca fiind un material "nobil".

D.p.d.v. cultural, nu putem ignora obisnuinta cumparatorului cu sunetul pe care dopul il face cand este scos din sticla, mai ales atunci cand un somelier recomanda un vin. Nu putem uita ca reprezinta o parte din placerea de a bea vin asa cum nu ne putem imagina sa bem vin dintr-un pahar de plastic.

Este dificil sa definim comportamentul unei noi generatii de consumatori. Schimbarile pot duce la sfarsit o veche traditie, prin preferintele de astazi a "culturii fast-food".
Comportamentul consumatorului variaza in functie de origini. In tari producatoare ca Franta, 90% din sticle sunt sigilate cu dop de pluta. Spre deosebire de Elvetia, unde mai mult cosumatorii decat producatorii folosesc capace cu filet in proportie de 80%.

Dopuri colorate de plastic dovedesc vointa de a comunica valoarea lor distractiva. Unele dopuri imita pluta, copiind textura granulara si culoarea ei, in scopul asigurarii clientului. Aceste imitatii sunt adresate celor care le place ritualul deschiderii sticlei.

In Europa sondajele arata ca trei sferturi dintre consumatori prefera dopul de pluta. Dar cand cumperi o sticla de la supermarket, cum iti dai seama daca este un dop de pluta sau unul sintetic? Ar trebui pentru informarea clientului si in ideea transparentei, etichetele sa contina si specificatii ca "Dop de pluta"?