English Version Versão Portuguesa Version Française Versione Italiana Türkçe Sürüm Wersja Polski Variantă Română Ελληνική έκδοση Magyar Nyelv Český Jazyk Versión Española
Támogatók:

Az Image Kérdése

A minőségi bor image szorosan kötődikk a parafához. A parafa dugó egy megnyugtató termék a fogyasztó képzeletében, hiszen látta az apját és a nagyapját is használni azt. Ebben a kontextusban a fogyasztó "nemes" anyagnak érzékeli a parafát.

Kulturális értelemben ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a fogyasztó hozzászokott a hanghoz, amit a parafa dugó kiad, amikor kihúzzuk az üvegből, a rituálé, ami körbelengi, különösen ha egy sommelier ajánl és kínál fel egy jó bort. Ráadásul a parafa a borral járó élvezet része, anélkül épp olyan lenne, mintha műanyag palackból innánk bort.

Ugyanakkor nehéz lenne megjövendölni a fogyasztók új nemzedékének viselkedését. A változások lehet, hogy pontot tesznek egy évszázados hagyomány végére, meglovagolva a manapság jellemző gasztronómiai kultúrát, amely nagyjából a gyorséttermekben merül ki.
A fogyasztói viselkedés nagyban függ a származástól. A termelő országokban, mint amilyen Franciaország is, a boros üvegek 90%-a parafadugóval van lezárva. Ezzel ellentétben olyan országokban, mint Svájc, ami inkább fogyasztó, mint termelő, a palackok 80%-át kupakkal látják el.

A színezett műanyag dugók arra hivatottak, hogy közvetítsék szórakoztató értéküket. Némelyik műanyag dugó parafát imitál, másolja annak erezetét és színét ahelyett, hogy megkülönböztetnék magukat tőle. Ennek fő célja, hogy a fogyasztót megnyugtassa, és átélhesse a dugóhúzás rituálélját.

Európábana felmérések azt bizonyítják, hogy a fogyasztók háromnegyede a parafát részesíti előnyben. De amikor megveszek egy üveg bort a boltban, honnan tudom, hogy abban parafa vagy műanyag dugó van? Nem kellene erre vonatkozó, a fogyasztó érdekeit szolgáló információt tartalmaznia a címkének, mint például "parafadugóval ellátva"?