English Version Versão Portuguesa Version Française Versione Italiana Türkçe Sürüm Wersja Polski Variantă Română Ελληνική έκδοση Magyar Nyelv Český Jazyk Versión Española
Sponsorii:

Propietatile Plutei

Structura deosebita a plutei ii confera acesteia propietati fizice cum sunt:

Greutate mica. Pluta are o structura compacta cu aproximativ 36 milioane de celule pe cm3 umplute cu oxigen si nitrogen constituind 89.7% din materie. Volumul celular ce ramane vid sporeste in proportie de 90% capacitatea de plutire, demonstrat prin traditie de balize si plasele de pescuit.

Elasticitate. GDatorita flexibilitatii membranei, celulele functioneaza ca niste perne microscopice cu aer, care isi recapata forma odata comprimate. Aceasta propietate, numita intoarcere la forma initiala, caracterizeaza un dop "bun" si se observa in capacitatea sa de sigilare. Elasticitate ei ii permite sa ia forma gatului de sticla, indiferent de forma, chiar si neregulata, preseaza bine peretii sticlei.

Impermeabilitatea. Impermeabilitatea se datoreaza nu numai presiunii exercitate de gazul din celule, dar si datorita prezentei in proportii mari a substantelor grase (suberina, ceria...) din membrana plutei.

Izolatoare. Suberina, infuzibila si insolubila, in apa, alcool, cloroform sau acid, ii atribuie pluitei propietati impermeabile care permit celulelor sa se umple cu aer ceea ce ii confera abilitati izolatore si protectoare.

Inerta. Intrucat reprezinta un tesut mort poate fi considerata o substanta inerta fara miros sau gust. Din acest motiv are o valoare igienica mare, un atribut foarte apreciat in industria dopurilor de pluta.

Aderenta. Aderenta ei la sticla este mai intai o consecinta a fortei de dilatare a unui material elastic asupra unui perete rigid, dar se datoreaza si faptului ca atunci cand sunt taiate celulele devin niste ventuze microscopice; aceste propietati de aderenta sunt sporite de prezenta substantelor rasinoase din pluta.

Durabilitate. Pluta este un material foarte rezistent cu o capacitate remarcabila de conservare sau pastrare a propietatilor initiale. O putem considera un material inalterabil si indistructibil.