English Version Versão Portuguesa Version Française Versione Italiana Türkçe Sürüm Wersja Polski Variantă Română Ελληνική έκδοση Magyar Nyelv Český Jazyk Versión Española
Támogatók:

A Parafa Tulajdonságai

A parafát különleges szerkezete a következő fizikai tulajdonságokkal vértezte fel:

Könnyű. CA parafának tömör szerkezete van, hozzávetőleg 36 millió sejt/cm3 nitrogénnel és oxigénnel töltve, ami 89,7%-át teszi ki az anyagnak. Ennek a majdnem 90%-os ürességnek köszönhetően az anyagnak rendkívül jó az úszóképessége, amit jól bizonyít a parafa bólyák és halászhálók készítésében betöltött kiemelkedő szerepe a történelem során.

Rugalmas. A membránrugalmasságnak köszönhetően a sejtek úgy működnek, mint egy mikroszkópikus légpárna, amely visszanyeri az alakját, ha összenyomják. Ez a tulajdonság, az elasztikusság jellemzi a jó parafadugót, és eredményezi jó záróképességét. Az elasztikusság teszi lehetővé, hogy a parafa felvegye az üveg nyakának formáját annak alakjától függetlenül. Még ha teljesen rendhagyó is az üveg alakja, a parafa felveszi azt, és határozottan tartja pozícióját az üveg falával szemben.

Nem engedi át a folyadékot. Ez a tulajdonság részben az ellennyomásnak köszönhető, amit a sejtekben lévő gáz generál, másrészről a zsírok magas arányának (suberin, cerin...) a parafa membránjaiban.

Kiváló szigetelő. A suberin nem oldódik sem vízben, sem alkoholban, sem chloroformban, sem savakban, így kiváló szigetelő tulajdonságokkal látja el a parafát, amely lehetővé teszi a sejteknek, hogy megteljenek levegővel így kialakítva egy erős szigetelő- és védőképességet.

Semleges. Mivel ez egy halott szövet, semleges tulajdonságokkal bír – illat és íz nélkül. Ezáltal rendkívül higiénikus, ami a üvegzáró eszközöknél, “dugóknál” nagyon fontos szempont.

Jól tapad. A tágulás erejének következménye, hogy a parafa elasztikus anyagként jól tapad az üveghez, mint merev falhoz. Ezt szintén segíti az a jelenség, és ez igen fontos, hogy a sok sejt mikroszkópikus vákuumot szimulál. Ezeket a tapadó tulajdonságokat fokozza a különböző gyantás anyagok jelenléte a parafában.

Tartós. A parafa rendkívül ellenálló, és remekül tartja kezdeti megváltoztathatatlan tulajdonságait. Nyugodtan állíthatjuk, hogy a parafa egy megváltoztathatatlan és maradandó anyag.