English Version Versão Portuguesa Version Française Versione Italiana Türkçe Sürüm Wersja Polski Variantă Română Ελληνική έκδοση Magyar Nyelv Český Jazyk Versión Española
Támogatók:

A parafatölgy erdő, a biológiai
gazdagság egyik alappillére

A parafatölgy kultúra az alapja a mediterrán regió egyik legnagyszerűbb erdőgazdagságának, és még értékesebb annak a ténynek köszönhetően, hogy ez a tölgy olyan szegényes feltételek között növekszik, amelyből kevés faj tud értéket adaptálni. Nagy területeket tesz értékessé, amelyek egyébként –az ember pusztításának kitéve - végérvényesen száraz régiók extrém szegénységéhez lennének kötve.

A parafa tölgy tartja fenn az egyik legváltozatosabb élővilágot Európában, amely még egy érv megőrzésük mellett. Ezen felül ez a mediterrán táj egyike a Föld 25 vezető biológiai sokféleségét konzerváló területeinek.

Kivételes állatfajok élőhelye a parafatölgyes – némelyikük a kihalás szélén áll, mint például az ibériai hiúz és az ibériai sólyom -, ráadásul emellett a Föld egyik leggazdagabb növényvilágával is büszkélkedhet (135 fajta/ m2) a trópusi Andok után. A Natura 2000 hálózat egy európai hálózat, mely osztályozza a régiókat a természet megőrzésében játszott szerepük szerint, fontos szerepet tulajdonít a parafatölgyeseknek a biológiai sokféleség megőrzésében.


A parafa

A parafa volt az első növényi szövet, amelyet mikroszkóp alatt vizsgáltak, valamint először írták és rajzolták le Robert Hooke-nak köszönhetően 1696-ban (Natividade, 1956).
A gáz- és folyadék diffúzió a sejtfalakon keresztül nagyon lassú, különösen a parafa nagyságához képest. Ha például egy 1mm szélességű parafát veszünk, az körülbelül 30 réteg sejtből épül fel, ami már majdnem tökéletes zárórétegként szolgál a folyadékok esetében.

Cork Oak"A parafa sejt egy poliéder 14 oldallal. Ez a geometriai alakzat lehetővé teszi egy másik, azonos sejtnek, hogy teljes tökéletességgel illeszkedjen a sejthez úgy, hogy nem marad közöttük üres hely. Egy elrendezés, mely egy adott anyagnak és volumennek a lehető legnagyobb felületet biztosítja a legkisebb vezetőképesség tényezővel." (Sampaio, 1976)

A dugó értékének titka a sejtelrendezésében van, egy membránhálózat suberinnel és olyan más alkotóelemekkel egyesülve, mint lignin, polysaccharid és viasz. Ezen tulajdonságok kombinációja teszi lehetővé a parafa számára, hogy a lehető legízlésesebben és legtartósabban zárja le az üveget.