English Version Versão Portuguesa Version Française Versione Italiana Türkçe Sürüm Wersja Polski Variantă Română Ελληνική έκδοση Magyar Nyelv Český Jazyk Versión Española
Sponsorii:

Recoltă de Plutei

Procesul de recoltare a plutei este relativ simplu, este operatiunea de "demascare". El consta in decojirea scoartei copacului (prima pluta) pentru a stimula producera unui strat seundar, de reproducere. In momentul indepartarii primei plute, copacul trebuie sa aiba o circumferinta de 70-80 cm, sau o varsta de 25 de ani.

"Cu ajutorul unei secure curbate, muncitorii portughezi taie cu o viteza impresionanta o buata perfecta, greu de executat folosind alte unelte mai delicate sau mai complicate".

Pluta este indepartata la fiecare 9 ani in Portugalia (10-12 in Franta), numai vara, cea mai propice perioada pentru recolta. In timpul perioadelor de crestere intensiva, in iunie si iulie, dezvoltarea celulelor este rapida iar straturile formate sunt subtiri si fragile. Muncitorii profita de aceasta propietate atunci cand taie pluta dupa copaci. Portughezi considera ca acesta este momentul cand stejarul de pluta "incepe sa transpire". Partea stejarului care ramane expusa are capacitatea de regenerare. Procesul trebuie intreprins cu grija: daca exista leziuni copacul poate suferi o infectie.

Pluta indepartata prima data nu poate fi folosita la producerea de dopuri, pentru ca este dura, inelastica, neregulata, densa. La cea dea III-a indepartare a plutei, cand copacul are peste 40 de ani se obtine o pluta de calitate.

Urmatorul pas dupa indepartarea foilor il reprezinta uscarea si fierbera. Dupa ce sunt scoase din apa sunt presate si clasificate dupa valoare. In stabilirea acesteia conteaza grosimea, elasticitatea, finetea si culoarea.

In tarile producatoare, stejarul de pluta este protejat prin lege, ceea ce-i asigura bunastarea si productivitatea. Cele mai importante legi interzic indepartarea plutei dupa copacii tineri si cei batrani, cat si la intervale mai mici de 9 ani.