English Version Versão Portuguesa Version Française Versione Italiana Türkçe Sürüm Wersja Polski Variantă Română Ελληνική έκδοση Magyar Nyelv Český Jazyk Versión Española
Támogatók:

Parafa Hántolás

A parafa betakarítás folyamata viszonylag egyszerű, ez az úgynevezett hántolás. Ez magában foglalja a parafa tölgy természetes kérgének lehántását (hím parafa), így stimulálva egy második parafakéreg előállítását, amely a nőstény parafa vagy reproduktív parafa. A hím parafa eltávolításának időpontjában a fáknak 70-80 cm-es körmérettel kell rendelkezniük, vagy a legjobb erdészetekben minimum 25 évesnek kell lenniük. Egy egyszerű, kicsi, hajlított fejszével portugál munkások vágnak ki figyelemreméltó gyorsasággal egy tökéletes darabot; nehéz lenne megcsinálni mindezt egy finomabb, vagy bonyolultabb eszközzel.

Portugáliábn a parafát 9 (Franciországban 10 vagy 12) évente távolítják el mindig nyáron, ez a legmegfelelőbb időszak a parafa betakarítására. A legintenzívebb növekedési időszakokban, ami általában június-július környékén következik be, a sejtek növekedése gyors, a rétegek vékonyak és törékenyek. Ez segíti az újonnan kialakult parafa membránok letépését. A portugálok szerint ez az a pillanat, amikor a parafa ‘elkezd izzadni’. A réteg, ami ott marad, képes regenerálódni, s új réteget képezni. A folyamatot nagy gonddal kell véghez vinni: ha sérülés éri, a fa fertőzést kaphat.

A legelső lehántott réteg a hím réteg, ami kemény, nem rugalmas és sűrű, használhatatlan a parafa dugó gyártás folyamatában. Csupán a harmadik hántolás után, amikor a fa körülbelül 40 éves, lesz a kinyert parafa kiváló minőségű.
Ezután az eltávolított lapokat megszárítják, és gőzölik. Amikor kiveszik a vízből, súlyok alatt puhítják gépek segítségével, és minőségük szerint osztályozzák őket. Minőségük az anyag vékonyságától, rugalmasságától, finomságától és színétől függ.

A termelő országokban a parafa tölgyet számos jogszabály védi, amik biztosítják jólétét és termelését. A legfontosabb ezek közül megtiltja a parafa kéreg eltávolítását a fiatal és nagyon idős fákról, illetve a parafatölgy hántolását 9 évnél gyakrabban.