English Version Versão Portuguesa Version Française Versione Italiana Türkçe Sürüm Wersja Polski Variantă Română Ελληνική έκδοση Magyar Nyelv Český Jazyk Versión Española
Sponsorii:

Concluzii

In prezent, pluta, ca si exploatarea si industria ei par a fi amenintate. Cauza principala a acestei situatii o reprezinta utilizarea dopurilor sintetice si a celor cu filet in numar tot mai mare, cu scopul de a le inlocui pe cele clasice de pluta. Mai ieftine si cu mai putine defecte, in anumite cazuri alternativele prezinta un avantaj competitiv fata de pluta.

In orice caz, nu sunt produse naturale si nici biodegradabile. Pluta ramane singurul material natural pentru dopul sticlei de vin. Reciclarea devine o unealta puternica de comunicare in favoarea plutei.

Conform unui studiu WWF, 95% din sticle risca sa fie sigilate cu aluminiu sau plastic in urmatorii 20 de ani, iar productia plutei in 2020 va fi de doua treimi din ce actuala.

Prima consecinta a acestui fenomen va fi prabusirea pretului plutei, scadere exploatarii padurilor de stejar de pluta, ceea ce va conduce la incetarea mentinerii si chiar disparitia lor in unele regiuni. Zona de producere a plutei se intinde pe tot bazinul mediteranean (Portugalia, Spania, Moroc si Franta), iar daca se confirma anticiparile WWF consecintele vor fi dramatice. Este important de mentionat ca recoltarea traditionala a plutei nu afecteaza sanatatea copacului, ci din potriva favorizeaza reinoirea acestei resurse naturale.

Provocarea actuala si viitoare pentru pluta este de a mentine pozitia dominanta ca metoda de sigilare a sticlelor de vin. Campaniile de reciclare permit sensibilizare consumatorilor asupra valorii ecologice a plutei.