English Version Versão Portuguesa Version Française Versione Italiana Türkçe Sürüm Wersja Polski Variantă Română Ελληνική έκδοση Magyar Nyelv Český Jazyk Versión Española
Támogatók:

Következtetés

Jelenleg a parafát épp úgy, mint a parafa köré szerveződött ipart is veszély fenyegeti. A fő veszélyforrás a műanyag dugók és kupakok növekvő használata azzal a céllal, hogy helyettesítsék a klasszikus parafa dugót. Olcsóbb, és egyszerűbb vele palackozni, bizonyos esetekben az alternatív megoldások versenyelőnnyel rendelkeznek a parafával szemben.

Ezek azonban se nem természetes, se nem biológiailag lebontható anyagok. Így a parafa maradt az egyetlen természetes alapanyag a boros dugó számára. Az újrahasznosítás szintén egy erős kommunikációs eszköz, ami a parafát szolgálja.

Egy WWF tanulmány szerint az üvegek 95%-a nagy valószínűséggel alumíniummal vagy műanyaggal lesz palackozva a következő 20 éven belül, és a parafa termelés 2020-ra a jelenlegi volumen kétharmadára fog visszaesni.

Ennek a jelenségnek az egyik következménye a parafa árának zuhanása, a parafatölgyesek használatának csökkenése, melyek menedzselése végül leállna, és bizonyos régiókban el is tűnne. A parafa termelés az egész mediterrán vidékre jellemző (Portugália, Spanyolország, Marokkó és Franciaország), és ha a WWF előrejelzései igaznak bizonyulnak, a következmények drámaiak. Ugyanilyen fontos megemlíteni, hogy a parafa hagyományos eltávolítása nem befolyásolja a fa egészségét és valójában a az erdő környezeti megújulását szolgálja.

A jelenlegi és jövőbeni kihívásokkal meg kell küzdeni, hogy fenntarthassuk a parafa domináns pozícióját az üveglezárás technológiájában. A különböző parafa újrahasznosító kampányok felhívnák a fogyasztók figyelmét a parafa ökológiai jelentőségére.