English Version Versão Portuguesa Version Française Versione Italiana Türkçe Sürüm Wersja Polski Variantă Română Ελληνική έκδοση Magyar Nyelv Český Jazyk Versión Española
Sponsorii:

Proiectul Contextul

De secole padurile de sejar pentru pluta, au ajutat natura si lumea rurala sa traiasca in armonie, formand un echilibru bazat pe beneficiul economic adus de dopurile de pluta propietarilor padurilor.
Acest echilibru este in pericol, intrucat cultura de pluta este amenintata de produsele sustituibile care sunt pe zi ce trece tot mai prezente in sectorul vazarii de sticle. Lipsa cumparatorilor de pluta a redus valoarea padurilor si plaseaza supravietuirea lor pe termen lung inrt-o pozitie precara. Fara o solutie, valoarea sa va disparea.

Pluta este un material nobil cu multiple virtuti si utilizarea ei traditionala este compatibila cu protectia mediului. Din acest motiv, daca productia plutei nu mai este profitabila, stejarii pentru pluta vor fi inlocuiti rapid de alte culturi mai intensive cum este eucaliptul folosit in producerea hartiei.

Numai datorita exploatarii plutei si utilizarii ghindelor, acesti copaci raman prezenti intr-un numar mare. Intinderile mari pe care le ocupa astazi sunt un plus estetic, cat si la nivelul faunei si florei. Protejeaza de asemenea solul de eroziune. Trebuie sa fie mentionat ca exploatarea plutei bine gestionata nu afecteaza crestera copacilor. Cultura aceasta extensiva va supravietui, numai daca este profitabila d.pd.v. economic. Adevaratul pericol este acela ca stejarii de pluta vor fi inlocuiti de alti copaci mai profitabili.
In concluzie, este important sa recomandam sectorului de vin sa ramana fidel dopurilor de pluta, care sunt cheia pastrarii stjarilor de pluta in peisajul mediteranean.