English Version Versão Portuguesa Version Française Versione Italiana Türkçe Sürüm Wersja Polski Variantă Română Ελληνική έκδοση Magyar Nyelv Český Jazyk Versión Española
Támogatók:

Projekt Háttere

A parafatölgy évszázadok óta segíti a természetet és a mezőgazdaságot, hogy harmóniában éljenek együtt. Ez az egyensúly részben azon gazdasági előnyön nyugszik, amit a boros üveg dugók hoznak az erdőtulajdonosoknak.
Ez az egyensúly most veszélybe került, hiszen a parafa kultúrát olyan helyettesítő termékek fenyegetik, amelyek napról napra egyre inkább szerves részét képezik az üveglezárás folyamatának.

A parafavásárlók hiánya csökkentette az erdők értékét és ezzel együtt hosszútávú túlélésük esélyét. Ha nem kap kellő figyelmet, értéke egészen teljes eltűnéséig fog csökkenni.
A parafa valójában egy nemes anyag számtalan előnnyel, hagyományos felhasználása igen környezetbarát. Épp ezért, ha a parafatermelés többé nem jövedelmező, a parafatölgyeket hamarosan más intenzív kultúrákkal helyettesítik, mint amilyen az eukaliptusz is, amit a papírgyártás során használnak fel.

A parafa és makkja felhasználásának köszönhető, hogy ezek a fák a mai napig nagy számban fellelhetők. Óriási kiterjedésük máig igen gazdagnak mondható mind vidék, mind fauna és flora szinten. Megvédik a talajt az eróziótól. Fontos tudni, hogy a jól megtervezett parafa felhasználás többnyire nem veszélyezteti a fa növekedését. Ugyanakkor, ez a kiterjedt kultúra cask akkor maradhat fenn, ha gazdaságilag is lehet belőle profitálni. Az igazi veszélyt az jelenti, ha más gazdaságilag több hasznot hozó fákkal kezdik el helyettesíteni a parafatölgyet.
Következésképpen, fontos felhívni a borágazat képviselőinek figyelmét arra, hogy továbbra is a hagyományos parafát válasszák, hiszen ez a kulcsa a parafatölgyek megőrzésének a mediterrán tájakon.